A TOP könyvek, melyekből a legtöbbet tanultam.

Egy igazán jó könyv hatására egyes kérdéseid a helyükre kerülnek, más kérdések pedig új kapukat nyitnak és újabb kérdéseket szülnek.

Erich Fromm: A szeretet művészete

Az egyik kedvenc könyvem. Ebből a könyvből tanultam a legtöbbet a párkapcsolat alapjáról, a szeretetről.

Sokan sokfélét gondolunk és érzünk a szeretettel kapcsolatban és bizony nekem is rá kellett jönnöm (ami fájdalmas volt), hogy amit korábban szeretetnek hittem az nem volt az, vagy maximum egy nagyon kezdetleges formája csak.

Fromm 1956-ban írta meg ezt az alapművet, mely minden ember számára kötelező olvasmány.

Mindenképpen ajánlom, hogy olvasd el többször is, mert egy hosszútávú és egészséges párkapcsolathoz nagyon sok lényeges szemléletet ad át neked.

Jordan Peterson: 12 szabály az élethez

Ha a mainstream jellegű “legyünk boldogok”, “gazdagodjunk meg gyorsan” és “minden a fejben dől el” féligazságokat unod már és helyettük valódi alapra akarod építeni az önismereti utadat, köztük az önbizalmadat és önbecsülésedet, akkor neked ez az egyik top könyv.

Jordan Peterson az egyik méltán legnépszerűbb pszichológusok egyike manapság és sok homokvárra épített bástyát és féligazságot dönt le egyszerű, de bátor kérdéseivel.

A könyvében 12 ponton keresztül érinti az élet igazi értelmét, a felelősségvállalás fontosságát, a hitelességet, a szólásszabadságot, a PC-kultúra negatív hatásait, a férfi-női kapcsolatok és szerepeket, a vallást és még sok mélyreható kérdést.

Nálam Jordan Peterson az egyik top szaktekintély ma.

Anselm Grün: Mit akarok?

Akkor ajánlom neked ezt a könyvet, ha egy nagyobb döntés előtt állsz és nem tudod, hogy merre indulj el. Én az utóbbi időszakban sok ilyen nagy döntés előtt álltam, így többször át is rágtam magamat ezen a könyvön.

Ez a döntés lehet párkapcsolati, munkahely-váltási, beruházási vagy akár az életed legfőbb céljával kapcsolatos is.

Anselm Grün a nemzetközi Pál Feri. Egy szerzetes, aki világszinten ismert és 15 millió példányban adták ki az önismereti könyveit.

Nagyon új nézőpontból közelíti meg a döntés és a döntésképtelenség témakört és hoz rengeteg példát többek között a Bibliából is.

Azoknak is érdemes elolvasni, akik nem túlzottan vallásosak, mert a példázatokban rejlő “kincsek” megtalálásához nem kell tartozni semmilyen egyházhoz.

Kassai Lajos: Levelek

Kassai szerintem ma az egyik leghitelesebb férfi Magyarországon. Nem is a Guiness rekordjai illetve “földöntúli” képességei miatt, hanem főként azért, ahogy 30 éve épít egy erős, stabil, fejlődő és legfőképpen élő közösséget hiteles mintaként.

Egy igazi felelősséget vállaló, őszinte és bátor harcos – aki a férfias minőségnek sok oldalát mutatja be a saját életén keresztül.

Ebben a könyvében ugyan közösségépítésről szóló leveleit adta ki egy, melyekből sugárzik a felelősségvállalás és a bátorság.

Érdemes megnézni tőle a Lovasíjász c. filmet is, melyben szintén rengeteg mély bölcsességet és élettapasztalatot oszt meg.

A Youtube-on is sok vele készült interjú van fent.

John C. Maxwell: A vezető 21 nélkülözhetetlen tulajdonsága

A vállalkozásom és csapatom építéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy ezen a téren is folyamatosan képezzem magamat.

A kihívások mindig újak, az emberek is fejlődnek és  legjobban a vezetőnek kell.

Ez az anyag 21 olyan tulajdonságot vesz sorra, melyek minden irányító és nagyratörő ember életében nélkülözhetetlenek.

Maxwell stlílusa mély és egyben szórakoztató is, nagyon ajánlom akkor is, ha még nem vagy vállalkozó vagy vezető.

Rudolf Steiner: Makrokozmosz, mikrokozmosz

“Ismerd meg a világot és megismered önmagadat. Ismerd meg önmagadat és megismered a világot.” – szólt az intelem a Delphoi jósda falán.

Már régóta nagyon érdekelnek a régi ősi  hagyományok, tradíciók, beavatások – szerepük, aktualitásuk, eredményeik és zsákutcáik és hogy ezekből a mai nyugati ember mit és hogyan tud integrálni. Melyek azok a módszerek és rítusok, amiket érdemes átvenni és melyek azok, amit inkább kerülni kell, sőt egyenesen veszélyes is lehet az emberre.

Ha Te is komolyan érdeklődsz a miértek és az élet legmélyebb kérdései iránt, akkor nagyon sok ajtót fog kinyitni számodra ez a könyv és a sok helyére kerülő válasz mellett bizony még több kérdést fog szülni.

Ha nem akarnád megvenni, itt online ingyenesen elolvasható.

David Deida: A különleges férfi útja

Ezt a könyvet először kb. 12 évvel ezelőtt olvastam és már akkor is lenyűgözött a sok mondanivalója.

Deida részletesen belemegy a férfiasság létébe, és hogy főleg a nőkkel kapcsolatban és a legjobban a párkapcsolatban hol veszíthetjük el

Idén pontosan ezért olvastam el újra, hogy emlékeztessem magamat és még jobban figyelmek azokat a területeket, ahol még ennyi idő önfejlesztés után is olykor elcsúszok és nagyobb tudatosságra van szükségem, hogy a férfiasságomban magabiztosan helyt tudjak állni és a menekülés helyett a bátorságot válasszam.

Ez az a könyv, amit egy tudatos férfi pár évente elővesz és átismétli az ebben leírtakat, hiszen a helyzetek mindig változnak és egy a kihívások egy újabb szinten kerülnek elénk.

Weöres Sándor: A teljesség felé

Ha kedveled az olyan verseket, melyek minden sora 1-1 mély igazságot tartalmaz, akkor Weöres Sándor nagy kedvenced lesz neked is!

Ha csak 5 perced van valami rövidebben olvasni, ami átformálja a tudatodat és a fókuszad a lényegtelenről a lényeges felé tereli, akkor itt az új verses-köteted. 🙂

Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre

Egy haláltábort megjáró világhírű pszichológus dokumentum-regénye, melyben zseniálisan vezet végig az úton: milyen motivációk kellenek ahhoz, hogy az ember kibírja a kibírhatatlan és megtalálja a fényt az alagút végén még akkor is, ha a helyzet teljesen kilátástalannak tűnik.

Kiss Dénes: Beszélgetések az aggyal

Ha régebb óta követsz, akkor tapasztalhattad, hogy imádom felfedezni a magyar nyelvet és a magyar szavak eredetének titkait. Sok-sok hasznos felismerésem adódott már ezekből és a tréningek/coachingok alatt is gyakran alkalkazom ezt a rávezetési módot.

Ha egy teljesen új megvilágításban és tudatosságban szeretnéd használni az anyanyelvedet és élvezed, ha minden nap rájöhetsz egy új fogalom nyitjára, akkor ez a könyv nagyon fog tetszeni! 🙂

Rudolf Steiner: Sexuality, Love and Partnership

A legtöbb könyvet évek óta Rudolf Steinertől olvasom – ezért is szerepel 2 könyve is ezen a listán. Ő korunk egyik legnagyobb polihisztora és főként az ő munkásságának köszönhetőek az alábbiak, melyek mind egy tőről fakadnak, az antropozófiáról.

  • a Waldorf-iskolák
  • a Bio-dinamikus gazdálkodás
  • az antropozófus-orvostudományban
  • új kozmetikumok (Weleda/Hauschka)
  • új az alkotó és mozgás-művészet születése (Euritmia és Bothmer-gimnasztika)
  • szociális fejlesztés és gyógyító nevelés (Camphill-mozgalom)
  • organikus-építészet (itthon pl: Makovecz)
  • megújult szabad vallás (A Keresztény Közösség)
  • spirituális képzőművészet (itthon pl. a Napút)

Ez a könyv csak angolul érhető el és összegyűjti Steiner és az antropozófia nézőpontjából azokat az alappilléreket és alapértékeket, mely egy egészséges, hosszútávú kapcsolathoz kellenek.

Önmagam és a munkám miatt is fontos, hogy minden olyan műből építsem magamat, mely ezt a témát a lehető legmélyebben átkarolja.

Spirituális könyv ez is és ugyan egy materialista gondolkodású is sokat tanulhat belőle, de minél nyitottabb vagy, annál többet fogsz belőle kinyerni.

Ez is fent van az interneten.

További kedvenc könyveim:

Minden jog fenntartva. – Ferfiasan.hu